Wednesday 18 January 2017

Με αφορμή τις Δημοτικές Εκλογές του 2016

Where Stelios looks at some open data from local elections in Cyprus, and Tableau doesn't do very well mapping districts and local authorities in Cyprus, even when using post codes or groups of post codes.

Το ιστολόγιο παίζει σε δύο ταμπλώ γλωσσικά, θεματολογικά και άλλως πως, που ελάλεν τζιαι η φιλόλογος μου. Στον ελληνοκυπριακό τομέα 😛 κοιτάζουμε τι λέει η Κυπριακή Δημοκρατία από ανοιχτά δεδομένα, χαρτογραφούμε κυπριακά δεδομένα κλπ.

Για να ασχολήθουμε με την πρόσφατη επικαιρότητα, ας κοιτάξουμε τα αποτελέσματα των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης . Πάνω δεξιά στην ιστοσελίδα υπάρχει ένα εικονίδιο zip για κατέβασμα των αποτελεσμάτων. Τα περιεχόμενα έχουν ένα θέμα με την κωδικοποίηση, τουλάχιστο στα Windows.
Τα αρχεία τουλάχιστον είναι χρησιμοποιήσιμα. Ο πρώτος φάκελος περιέχει τους δήμαρχους σε αρχείο τύπου .xls συν συγκεντρωτικά και αναλυτικά αποτελέσματα σε δύο αρχεία κειμένου .txt
Στο αρχείο με τους δήμαρχους κάτι πάει λάθος με τις επικεφαλίδες.


Η στήλη με τους δήμους περιέχει τες επαρχίες, η στήλη με τις επαρχίες αντίστοιχα περιέχει τους δήμους. Μικρόν το κακό. Ο υπέρτιτλος θα ήταν πρόβλημα με παλιότερες εκδόσεις του tableau αλλά όχι πλέον. Ττικκάρουμε την επιλογή 'use data interpreter':

Μετά ξεκινούμε τη χαρτογράφηση. Μετονομάζουμε τη στήλη Δήμος σε επαρχία, την στήλη επαρχία σε δήμος. Επιλέγουμε για την επαρχία γεωγραφικό ρόλο 'State Province'. Αντιστοιχούμε τα ελληνικά στα αγγλικά ονόματα των επαρχιών επιλέγοντας την Κύπρο σαν χώρα.
Τα πολύγωνα των επαρχιών (marks -> filled map) εν αρκετά χοντροκομμένα, η βάση Ακρωτηρίου μινήσκει εκτός επαρχίας Λεμεσού ενώ ολόκληρη η βάση Δεκέλειας πάει στην επαρχία Αμμοχώστου, ο Απόστολος Αντρέας εν ομοσπονδιακό πάρκο 😀 έξω που την επαρχία Αμμοχώστου.



Αναλόγως καλά σε σχέση με τη χαρτογράφηση των δήμων. Ο γεωγραφικός ρόλος 'City'  ξέρει μόνο τις πρωτεύουσες των επαρχιών συν τον Πρωταρά (???) ενώ μόνο η Λευκωσία αναγνωρίζεται στα ελληνικά. 

Η άλλη επιλογή είναι ο γεωγραφικός ρόλος 'Zip Code/Post Code'. Οι επιλογές είναι μόνο τα πρώτα δύο ψηφία του κώδικα
Σε χάρτη οι κώδικες εν κάπως έτσι:

Στην πράξη πάλε δε γίνεται τίποτε γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που 2 δήμοι έχουν τα ίδια πρώτα 2 ψηφία ταχυδρομικού κώδικα, π.χ. Γερμασόγεια-Μέσα Γειτονιά. 

Ο ταχυδρομικός κώδικας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δημιουργία πολυγώνων μεγαλύτερης ακρίβειας για τις επαρχίες, ομαδοποιώντας τους κώδικες της κάθε επαρχίας (νέα πατέντα του tableau 10). Δυστυχώς η πράσινη γραμμή είναι εκτός του πολύγωνου, με αρκετά ακαλαίσθητο αποτέλεσμα. Ολόκληρη η απαγκιστρωμένη ζώνη, Τρούλλοι, Αθηένου κλπ φαίνεται σαν να είναι εκτός ταχυδρομικού κώδικα.  


No comments:

Post a Comment